Nguyen Brothers, COO and CEO at d2o

Hoang Nguyen (46) og Young Nguyen (49) er for tiden bosatt i henholdsvis Stavanger og USA, men de anser Bergen som hjembyen, forteller de. FOTO: STIAN ESPELAND

Brødrene har hatt en eventyrlig reise i hotellbransjen

Strand Hotell i Bergen var båtflyktningene Young og Hoang Nguyen sitt første møte med Norge. I dag har brødrene de fleste hotellene i landet på kundelisten.

– Vi var vant til å sove på bambussenger i en skog, og hele familien delte seng. Plutselig var vi plassert på det vi anså som et luksushotell. Alt var så fascinerende, minnes Young Nguyen.

Han snakker om da familien fra Vietnam i 1978 ble plukket opp av et norsk skip. Båtflyktningene ble ført til Bergen, der et lengre opphold på Strand Hotell ventet.

– Klart at når et syv år gammelt barn får buffé og alt det der, da gir det varige inntrykk som vil påvirke beslutninger og veivalg senere i livet.

Med andre ord er det slett ikke tilfeldig at Young ønsket å gjøre karriere i hotellbransjen.

– Guttedrømmen var å åpne en hotellkjede. På ungdomsskolen la jeg opp en forretningsplan.

– Du var målbevisst?

– Ja, jeg tror mange ungdommer har slike tanker, selv om de kanskje ikke deler dem. De kan bedre uttrykke seg om slikt i voksen alder, svarer han.

– Vi trenger mer av det i Norge. Det er aldri for tidlig å drømme og legge en plan. Der tror jeg mange misforstår. En plan må ikke realiseres, slik den beskrives. En plan er bare et referansepunkt, og det er viktig at man har noe å gå ut ifra, sier Young videre.

Front page of the Bergens Avisen Newspaper on the 31 of May 2019.

Solid lønnsomhet

I stedet for en egen hotellkjede, driver Young og broren et selskap som tilbyr tjenester til hotellnæringen.

Hotellsystemet de selger skal gi bedre kostnadsstyring og bedre kontroll på inntekter og personalbruk. Deadline2online AS så dagens lys i 2000. I fjor kunne firmaet skilte med snaut 36 millioner i omsetning og en driftsmargin på over 30 prosent. Hvis ikke selskapets lønnsomhet var god, ville de hatt et forklaringsproblem, påpeker Young.

– Vi kan ikke lære andre hvordan hotellbedrifter får bedre bunnlinje, dersom vi ikke går med overskudd selv. God kontantstrøm og lite gjeld gjør at vi har stor frihet til å ta mulighetene vi ser, sier Young.

– Vi ligner BAs forretningsmodell. Vi er nødt til å være relevante, ellers kan kundene si opp abonnementene, tilføyer Hoang Nguyen.

BA møtte brødrene på besøk i Bergen en regntung ettermiddag.

– Dette er hjembyen min. Selv om Bergen ikke er fødselsbyen, så er det her jeg hadde mine barndomsopplevelser, på godt og vondt. Det meste godt. De vonde opplevelsene blir til gode historier når du kommer godt ut av det, sier Young.

Broren stemmer i.

– Bergen har en spesiell plass i hjertet mitt.

– Forstår hverandre så godt

De trådte sine barnesko på Nattland og i Fyllingsdalen, før de flyttet til Drammen 13 og 10 år gamle.

Så returnerte de til Bergen for å ta videregående utdannelse. Mens Young valgte hotellfag, tok lillebroren økonomiutdannelse ved NHH. Hoang fikk jobb i teknologi- og konsulentbransjen og har blant annet Accenture, PwC og IBM på CV-en. Erfaringene derfra, særlig innen endringsledelse, passer utmerket for rådgivningsvirksomheten deres.

– Jeg har vært med på eiersiden fra dag én. Det har vært fantastisk spennende, sier Hoang.

– Hvordan er det å drive et selskap sammen med sin bror?

– Helt fantastisk. Vi forstår hverandre så godt og kjenner hverandres sterke og mindre sterke sider, svarer Hoang.

– Vi har ulike ferdigheter, tilføyer Young.

Familien Nguyen etter ett år i Bergen. Foto: PRIVAT

– Kunder i 35 land

Etter fullført hotellfagskoleutdanning i Sveits, fikk Young jobb i Radisson i Brussel. Han fikk senere ansvaret for mat og drikke ved Radisson-kjedens to hoteller i Bergen. Det var da han fikk forretningsideen som senere ble videreutviklet i Deadline2online.

– Jeg fant ut at beslutningsstrukturen ikke var logisk i hotellverdenen. Små og enkle innkjøp kunne kreve signaturer og bruk av masse tid for godkjenning, mens viktige beslutninger kunne bli tatt på magefølelse.

Han så et behov for at beslutninger ble mer faktabaserte og mer effektive, samt bedre samspill i organisasjonen.

– Det startet med Excel. Så utviklet jeg ideen litt etter litt.

Til slutt bestemte han seg for å slutte og heller videreutvikle og selge systemet på egen hånd. I dag har selskapet til brødrene Nguyen hoteller i 35 ulike land på kundelisten, får BA opplyst.

– Hva med Strand, som i dag heter Scandic Torget?

– Strand har vært kunde av oss lenge. Men Scandic er i dag den eneste av de store hotellkjedene i Norge som vi ikke har som kunde, men vi har dialog med dem. Vi håper vi kan samle Norge til et rike, svarer Young.

Til daglig bor Young sammen med familien i Fort Lauderdale i Florida. Hoang fant kjærligheten i Bergen og er i dag bosatt i Stavanger. Selskapet har forretningsadresse i Oslo, men alle ansatte og samarbeidspartnere kan bo og jobbe der de vil, får BA vite.

– Vi har kun ansattansvar i fire land, og det er USA, Vietnam, Sverige og Norge. Vi har også frilansere som jobber 100 prosent for oss i andre land.

Som BA har satt søkelys på i det siste, skriker næringslivet i Norge etter folk med IT-kompetanse. Brødrene forteller at det er god tilgang på denne kompetansen i Vietnam.

– Det utdannes mange gode og hardtarbeidende utviklere i Vietnam.

– Vi må tåle litt juling

Man skulle gjerne tro at brødrene har en fordel når de gjør forretninger i Sørøst-Asia. Tvert imot, forklarer de.

– Vi har måttet mestre en bratt læringskurve, men tror vi har utviklet en god ordning for å tiltrekke, utvikle og beholde dyktige medarbeidere, sier Hoang.

– Vi må tåle litt juling og være veldig ydmyke, tilføyer broren.

Forklaringen er at vietnameserne forventer at de kan alt om forretningsskikk og kultur, noe de i realiteten ikke gjør, fordi de har vokst opp i Norge.

– Utrolig givende å få det til. Når vi ser folk lever i enkle kår på landsbyen i Vietnam, tenker vi at det kunne vært oss. Fint å gi noe tilbake, sier Hoang om satsingen i Vietnam.

Der sysselsetter de per i dag syv utviklere og en dataforsker på heltid, samt fem frilansere.

– Nå er fundamentet bygget og vi er klare for raskere vekst.

Original article at Bergens Avisen

How Can We Help?

Hands-on exploration!

Hands-on exploration!

Explore first-hand what PMI can do for your business.
Contact us now to book a webcast demo of the PMI Suite. Alternatively, get your own login so you can play around and familiarize yourself with the tool.

Contact

Talk to our experts!

Talk to our experts!

Our Benefits Realization Enablement (BRE) team is there to answer your questions. They ensure you make the most of PMI’ powerful solutions.
Reach out today and we’ll create a custom approach with you.

Contact BRE

Face to face!

Face to face!

Ready to embark on a journey to soaring productivity and profitability levels with PMI? A d2o representative will meet with you in person to help set you up, train you and your team and make sure you’re off on the right track.

Contact

Need more proof?

Need more proof?

Does that all sound way too good to be true? We don’t expect you to take our word for it.
That’s why we’ve put together a case study about our client Pandox Hotels and the amazing results they’ve gotten from PMI.

View Case Study